Contactlenzen

Waarom kies je voor contactlenzen?

Daar kunnen een aantal redenen voor zijn. Draagcomfort is een van de belangrijkste. Een bril kan beslaan en drukt op de oren en de neus. Ook bij het sporten kunnen lenzen een uitkomst zijn. Daarnaast speelt het uiterlijk natuurlijk een belangrijke rol: met contactlenzen houd je ‘je eigen gezicht’.

Wat zijn de voordelen van contactlenzen?

Contactlenzen zie je niet en zijn dus niet aan mode onderhevig. Ze vertekenen niet en geven je een groter gezichtsveld doordat je niet tegen de rand van de bril aankijkt.

Ben ik geschikt voor contactlenzen?

Contactlenzen zijn in principe voor bijna iedereen geschikt, mits je maar voldoende gemotiveerd bent en op een verantwoorde wijze met lenzen om kunt gaan.

Waar wordt er nu naar gekeken bij zo'n lensaanpassing?

Bij een contactlensaanpassing wordt als eerste de sterkte en de bolling van het oog opgemeten. Hierna bekijken we het oog met een speciale spleetlampmicroscoop om de toestand en de vorm van het oog te bepalen. Hieruit volgt een advies over welk type lens het meest geschikt is: harde zuurstofdoorlaatbare of zachte contactlenzen. In veel gevallen kunnen beide typen en is het belangrijk om de lenskeuze aan te passen aan iemands specifieke wensen en omstandigheden.

Kan ik bij het sporten lenzen dragen?

Sport en lenzen zijn een ideale combinatie. Het dragen van contactlenzen is veiliger, ze kunnen niet beslaan en bij het transpireren blijft het zicht toch helder. Vooral zachte contactlenzen die bij het dragen weinig verschuiven en hierdoor ook niet snel uitvallen zijn erg geschikt hiervoor.

Zijn contaclenzen eng?

Lenzen zijn absoluut niet eng. Als je ze eenmaal gewend bent, voel je nauwelijks dat je ze draagt. Het inzetten en uithalen van de lenzen kost in het begin wat meer tijd en moeite maar zal binnen korte tijd net zo makkelijk en vertrouwd zijn als het poetsen van je tanden. Natuurlijk krijg je bij aflevering van de lenzen een uitgebreide instructie hierover.

Wanneer kun je beginnen met het dragen van contactlenzen?

Er is geen minimumleeftijd aan te geven voor het dragen van contactlenzen. Jonge kinderen zullen echter nog niet op een verantwoorde wijze met lenzen om kunnen gaan en daarom wordt hen het dragen van lenzen dan ook afgeraden.

Hoe snel moeten mijn lenzen vervangen worden?

Alle lenzen verouderen en zullen hierdoor hun specifieke eigenschappen verliezen. De tijdsduur dat dit gebeurt is afhankelijk van het type lenzen, de werkomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. Om te voorkomen dat er hierdoor problemen ontstaan, moeten de lenzen op gezette tijden worden vervangen. De contactlensspecialist zal de lenzen periodiek controleren om de toestand van de lenzen en het oog nauwgezet in de gaten te houden.

Moet ik ook een bril hebben bij mijn lenzen?

Dit is zeker verstandig, want er zullen altijd tijden zijn dat de lenzen minder prettig zullen zitten of dat een bril gewoon even praktischer is, zoals op het strand of ’s morgens om je ogen even wakker te laten worden.

Moet een contactlens altijd aangepast worden?

Jazeker. Geen paar ogen is gelijk en daarom moeten lenzen altijd aangepast worden op het oog om een verantwoord lenzen dragen mogelijk te maken. Diekman heeft hiervoor een gediplomeerd contactlensspecialist in dienst die een zeer uitgebreide opleiding heeft genoten.

Afspraak maken